Позиция във връзка с мнение на Министерския съвет

Относно разпространеното на 22 април 2013 г. писмо на ръководителя на звено Връзки с обществеността на Министерския съвет на Република България Ивет Добромирова, в което се отправят критики към начина на отразяване на дейността на институцията

 

Асоциация на телевизионните продуценти в България изразява категоричната позиция на своите членове, че е абсолютно недопустима каквато и да било намеса в редакционната политика на медиите от страна на правителството или която и да било друга институция. 

 

Конституцията на Република България гарантира, че “всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин”. Както и, че “печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура”. Редакционната независимост и гарантирането на свободното изразяване на мнение са сред основните принципи, от които се ръководят и българските продуценти.

 

Ние дълбоко вярваме, че гаранциите за обективно информиране на обществеността произтичат именно от свободното изразяване на мнение, неповлияно от политическа или друга намеса. И всеки опит да се ограничи, да се контролира или да се влияе върху професионалното поведение на българските журналисти, е посегателство върху демокрацията, застрашава плурализма на мнения и ограничава свободата на българските медии, гарантирана от Конституцията.