Това сочи констатацията на Софийският градски съд

Откровени лъжи, тотално погазване на закона и неспазване на никакви правила от страна на МВР и прокуратурата по делото срещу Николай Цонев за подкуп в особено големи размери. Това е констатирал Софийският градски съд. 

 

Днес излязоха мотивите за оправдателната присъда по делото. В тях съдия Иван Коев буквално разбива на пух и прах обвинителната теза, че бившият министър на отбраната е дал подкуп, за да оправи друго свое дело. 

 

През април 2010-а МВР проведе показна акция, при която са арестувани бившият министър на отбраната Николай Цонев, финансистът Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Тримата са обвинени за подкуп в особено големи размери. 

 

Две години по-късно Софийският градски съд обяви, че и тримата са невинни. В 150 страници съдия Иван Коев е описал фрапиращи нарушения на закона от страна на МВР и прокуратурата, които на практика са провалили цялото дело. 

 

Първото нарушение – тотално погазване на закона при искането и при прилагането на специални разузнавателни средства. В мотивите на съдия Коев пише „голяма част от СРС, приложени спрямо Тенчо Попов са били и унищожени, чрез изтриването им. 

 

За съда възниква въпросът защо изобщо е било необходимо записът да бъде прекъсван, а част от събраните СРС - унищожени. Единственият логичен отговор е, че по този начин са били прикрити доказателства, които не обслужват тезата на държавното обвинение, а напротив – опровергават я”.

 

Освен това прокуратурата е въвела в заблуждение председателя на Окръжен съд Пловдив – Сотир Цацаров, като е посочило пред него неверни твърдения. 

 

Второто нарушение – според съда, заявеното от основния свидетел, настоящия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, на места е откровена лъжа.

 

Именно той бил човекът, който е искал подкуп. В мотивите пише „осъществил е целенасочена и тенденциозна провокация към подкуп, целяща събирането на улики срещу подсъдимите. Цялостното поведение на свидетеля Петров сочи на една извършена от негова страна преднамерена, тенденциозна провокация към подкуп, целяща да уличи подсъдимите в престъпление, което те иначе не биха извършили”.

 

И третото, основно нарушение – шефът на следствието и основен свидетел тотално е опорочил основното доказателство по делото – плика с пари за подкуп. Оказа се, че по плика няма отпечатъци на човека, който го държи. Има отпечатъци само на Петьо Петров, при това от вътрешната страна на плика, което говори на съда, че доказателството може и да е подменено. Според съдия Иван Коев шефът на следствието е погазил всички законови разпоредби в случая.

 

Репортаж по темата гледайте в Новините на Нова в 19.00 часа