С новите текстове се предвижда субсидията на отлъчените депутати да си остава за партията

Парламентът направи опит да сложи край на така наречената търговия с депутати. От „Коалиция за България” внесоха промени в Закона за политическите партии, които предвиждат да се премахне нашумялото в предишния парламент правило „парите следват депутата”. Тоест, когато някой депутат се отдели като независим, заедно с него съответната партия да загуби и субсидията му.   

 

Сега регламентът е такъв - ако депутат напусне своята парламентарна група или бъде изключен от нея, има право да пренасочи своята част от държавната субсидия към друга партия. Практиката беше масова в миналото Народно събрание. Това отключи множество подозрения и обвинения за платена под масата политическа подкрепа. 

 

„Това беше една практика на 41-ото Народно събрание, която будеше най-голямо възмущение у хората, защото си беше практика за пазар на депутати”, коментира Мая Манолова от „Коалиция за България”. 

 

С новите текстове се предвижда субсидията на отлъчените депутати да си остава за партията, с която те са влезли в парламента. Сходен законопроект са внесли и от „Атака”. В миналия мандат националистите понесоха най-голяма финансова щета заради отцепници, които пренасочиха парите си към други партии. 

 

„Всеки народен представител има право да гласува по съвест определено предложение, както и да напуска, да бъде изключен, но занапред това няма да може да бъде мотивирано с финансови средства. Това са пари на данъкоплатците, с които не може да се обезпечава движението на депутати насам-натам”, добави още тя. 

 

В бъдещия правилник на депутатите остава забраната те да се местят от една група в група. Но пък ще могат да създават нови. Аргументът – иначе се нарушава принципът за свободния мандат на народния представител. Всяка сряда министрите ще се явяват в парламента за експресен контрол. Възстановява се съветът по законодателство, който следи за качеството на депутатската работа.