"За" решението гласуваха 216 депутати и само 1 "против"

„Предлагаме, считано от 1 юни 2013 г., да се спре за срок от 6 месеца до 31 декември тази година  преизчисляването на основното месечно възнаграждение на народните представители.”


Това предложение отправи председателят на Народното събрание – Михаил Миков,  позовавайки се на проекторешение, на което вносител е самият той, съобщи БГНЕС.


„Всички допълнителни начисления към месечното възнаграждение ще се извършат в съответствие с Правилника за организацията и дейността на НС, който предстои да приемем. Това се отнася и до лицата, чиито основни месечни възнаграждения са обвързани с възнагражденията на депутатите”, допълни Миков и обясни, че има разбиране за акта на солидарност, който предстои да бъде приет.


„Предлагам срокът да бъде 6-месечен, защото в такъв период могат да се усетят действията на новото правителство - към подобряване на социално-икономическата обстановка в страната”, аргументира се той и изрази надежда, че проектът ще срещне пълна подкрепа в пленарната зала.


Депутатите гласуваха "за", но Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи да бъде прегласувано решението, защото депутати от „Атака” обещали да го подкрепят, но не били в залата. Това породи нервни движения из залата на народни представители от „Атака”, начело с Волен Сидеров. При повторното гласуване 216 депутати гласуваха "за", 1 - "против". Несъгласният с решението депутат е от КБ, показа таблото, отчитащо гласовете. 

 

Депутатите в 42-рия парламент получават основна заплата в размер на 2415 лв., върху която се начисляват добавки за трудов стаж, участие в парламентарни комисии и др.