Липсващ монитор в пленарна зала предизвика безпокойството на ГЕРБ

Биометричната система за гласуване в пленарна зала се прилага отново, обяви председателят на парламента Михаил Миков в началото на днешното заседание. Гласуването с биометрични данни беше въведено преди три години. Снемането им в 42-рото Народното събрание обаче се забави и това даде повод на бившите управляващи от ГЕРБ да обвинят новите от БСП и ДПС, че възстановяват порочната практика да се гласува с чужди карти.

 

Стартът на работата по точките от дневния ред, който включва обсъждане и гласуване на проекта за Правилник за организацията и дейността на законодателния орган, се забави заради възражение на ГЕРБ-ерите, свързано с липсващ монитор, отчитащ резултатите от вотовете на депутатите, предаде БТА. В тази връзка зам.-председателят на парламентарната им група Красимир Велчев изрази загриженост относно прозрачността в работата на Народното събрание.

 

Председателят Михаил Миков обясни, че мониторът е бил изнесен по негово разпореждане в името на равнопоставеността, защото само една парламентарна група имала технологичната възможност да го използва. В бъдеше може да бъдат разположени още две големи табла, за да може всички народни представители да виждат резултатите от гласуването.

 

Днес депутатите избират нов подуправител на БНБ. Решението е първата точка в програмата на депутатите за тази седмица.