Ексминистърът за репликата на наследника си, че трябва да се мисли за съдържанието на комплекса

Бившият министър на културата Вежди Рашидов отговори в отворено писмо на твърдението на наследника си Петър Стоянович, че преди да се стигне до откриване на "българския Лувър", първо трябва се помисли за това с какво съдържание ще бъде изпълнен. 


Трудно ми е да си представя мотивите на хората, които правят подобни внушения, но като българин и човек на изкуството знам, че България има пълното основание да се гордее с това, което е постигнато по нашите земи. Нима може да се отрече приносът на тези, които през вековете са творили, проправяли са пътища в изкуството, задавали са жалони, постигали са уникални постижения? Нима могат да се отрекат изключителните образци от нашите земи от праисторическите времена, от Тракия, от Рим, от Средновековието и чак до наши дни?”, пише Рашидов.


Според него родните творци „трябва да имат самочувствието да се мерят с водещите европейски и световни имена” и заслужават тяхното изкуство да има свой собствен дом.


И когато, благодарение на европейските ни партньори, тази цел е все по-близко постижима, с известно недоумение чета внушения, граничещи с липса на национална гордост, че няма какво да бъде поставено в бъдещия музей. Възможно е тези хора да имат своите политически цели, но нека не забравяме, че политиката е временна, а изкуството – вечно”, пише още ексминистърът.


Той призовава още за приемственост в политиките, свързани с развитието на културата, където „не трябва да има цветове, лични амбиции и съперничества”.


Вероятно съм допускал много грешки и като човек, и като министър. Вероятно е имало още какво да се желае, още какво да се търси, още какво да се постига. Но вярвам, че основите, на които сме стъпили, са стабилни, а не плаващи пясъци”, завършва Рашидов.