Кристалина Георгиева не съветва да се връща Министерството за бедствия и аварии

Еврокомисарят Kристалина Георгиева смята, че е по-добре системата на гражданска защита и пожарна безопасност да бъде изведена от МВР


В Русе тя уточни, че не съветва да се връща Министерството за бедствия и аварии от предишния мандат. Това е приоритет на много големите държави: 


“В България не е така. Аз не съветвам да се връща Министерството за бедствията, което имахме в предишния мандат, защото само в много големи страни като Русия, САЩ,  Япония има такова отделно министерство”, обясни 


Правилното решение според нея е структурата да бъде на директно подчинение на министър - председателя и създаването на агенция, която е директно поставена към Министерски съвет с по-високи правомощия.


„В България, като се има предвид колко е тежка работата на МВР, аз съм казвала това и преди, по-добре е тази системата за гражданска безопасност, за защита на населението, за пожарна безопасност да бъде извадена от МВР”, обясни Кристалина Георгиева. 


Във връзка с тежката ситуация по горен Дунав Георгиева обясни, че за България прогнозите са за умерен риск и подобна вълна не се очаква.


„Първо, защото се извършиха много укрепителни работи в страните преди нас и второ, защото както знаете българският бряг е по-висок, посочи еврокомисарят. 


Ако щетите на пострадалите страни са повече от 0,6% от БВП на съответната държава, Европейската комисия ще им отпусне средства. 


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева