Нямам информация Борисов да е обект на разследване, заяви вътрешният министър

В една демократична държава, каквато е България, това нещо не може да се случи”. Така вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира в ефира на „Здравей, България” твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че управляващото в момента мнозинство готвело „сценарий” за задържането и убийството му в ареста.


Не може да се хвърлят такива бомбастични твърдения в пространството, без да се дадат каквито и да било проверими факти”, категоричен бе Йовчев.


Той допълни, че няма информация Борисов да е обект на каквото и да било разследване и тази тема не е обсъждана с главния прокурор Сотир Цацаров.


Според Йовчев в настоящата нестабилна ситуация в страната политиците трябва да внимават какво говорят, защото тяхната агресия „слиза надолу към улицата”.


Във връзка с масовите протести, залели редица градове у нас през последната седмица, вътрешният министър каза, че органите на реда ще направят всичко възможно да не ескалира напрежението.


И снощи има задържани. В един от тях е намерена верига, което говори за предварителна подготовка на провокации”, каза Йовчев.


Той бе категоричен, че е разбрал за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС в последния момент. 


Аз не го познавам и не мога да дам оценка на неговите качества. Но определено не очаквах толкова силна обществена реакция”, коментира още шефът на МВР.


Той отхвърли появилите се в последните дни твърдения, че Пеевски е изнесъл цялата секретна информация от ДАНС.

 

Йовчев разкритикува работата на ГДБОП. Направена наскоро проверка показала, че там има около 900 служители на щат и едва 2-3 дела, готови за реализиране.

 

Надявам се това да е моментно състояние на системата, а не съпротива срещу реформата”, коментира вътрешният министър.


Цялото интервю с Цветлин Йовчев гледайте във видеото.