На празника мнозина призоваха за възстановяване на принципите, залегнали в създаването на страната

Милиони американци отбелязват на 4 юли националния си празник – Денят на независимостта. През деня паради събраха множества по улиците на градовете в цялата страна, които се проведоха при невиждани мерки за сигурност след атентата на маратона в Бостън.

 

Масови прояви имаше Ню Йорк, Вашингтон, Атланта…, разбира се и в Бостън. Навсякъде празненствата преминаха под тежка охрана, осигурена от много полицаи, въоръжени с химически детектори, радио скенери и камери за видеонаблюдение – предпазни мерки, наложени от бомбените експлозии на 15 април.  

 

Хиляди нюйоркчани и гости на Голямата ябълка препълниха фериботите до островчето, на което е разположена Статуята на свободата, предаде Ройтерс. Монументът бе открит отново на специална церемония, след като бе затворен за посещения през октомври от връхлетелия го ураган „Санди”. По-голямата част от площта на о. Либърти беше наводнена от гигантските вълни и пориви на супербурята.

 

В сряда представители на американските специални служби обявиха, че разузнаването не разполага с информация за надвиснали заплахи за 4 юли. Националният празник е свързан с най-масовите публични събития, откакто взривовете на финала на Бостънския маратон ознаменуваха най-големия терористичен удар в САЩ след 11 септември 2001 г.

 

На фона на скандала около разкритията за спорната дейност на Агенцията за национална сигурност, много американци отбелязаха празника с призиви за спазване на принципите, залегнали в създаването на Съединените щати. В Бирмингам, щата Алабама, се проведе протест под надслов „Да възстановим четвъртата”, намек за онази поправка в американската конституция, която не позволява безпричинни обиски и отнемане на имущество. Акцията имаше за цел да осъди шпионирането на телефонните обаждания и интернет комуникациите на американците.

 

Тази вечер по традиция пищни фойерверки ще озарят лятното небе над почти всяко населено място отвъд океана.