Варненският митрополит ще бъде погребан в четвъртък

След като във вторник внезапно почина варненският митрополит Кирил, днес Светият Синод трябва да се събере, за да назначи наместник на овдовялата Варненска и Великопреславска епархия. Избраният за временен водач на митрополията ще изпълнява длъжността, докато бъде избран наследник на покойния митрополит Кирил.

 

Вчера тялото на владиката беше открито в морето край Варна. Според аутопсията митрополитът е починал в резултат на удавяне. Тази версия потвърди пред Нова ТВ прокурор Владимир Чавдаров. От прокуратурата и полицията бяха категорични, че няма данни за насилствена смърт.

 

Всички вярващи могат да отидат в Катедралния храм във Варна, да се помолят за душата на митрополит Кирил и да изкажат съболезнования, каза пред "Здравей, България" отец Дончо Александров, говорител на Варненската и Великопреславска митрополия.

 

„Очакваме днес Светият синод да избере временно управляващ епархията, а след 40-дневния траур ще бъде обявена датата за избор на нов митрополит”, обяви духовникът. По думите му всички епископи са реални кандидати. Светият Синод ще избере митрополита от двама кандидати, посочени на епархийски избори във Варна.

 

Погребението на варненският митрополит ще бъде утре.