Според синдикалната организация бюджетът за 2013 г. трябва да се актуализира и да се приеме този за 2014 г.

„Изходът от създалата се обществено-политическа ситуация са предсрочни парламентарни избори. Въпросът е кога може и трябва да се проведе новият вот”, се казва в позицията на КНСБ, приета от Координационния съвет на синдикалната организация. 

 

Синдикатите са убедени, че преди да определят датата на предсрочните избори, народните представители са длъжни да приемат поредица от закони и норми, без които нито предсрочните избори ще доведат до исканата качествена промяна, нито държавата ще е в състояние да продължи да функционира.

 

Другата важна задача е да се актуализира бюджетът за 2013 г. и да се приеме този за 2014 г., да се променят изборните правила, да се приемат законодателни решения за възстановяване на справедливостта в енергетиката и др. Важно е също да се отчете времето за финализиране преговорите с ЕС за следващия програмен период и да се гарантират условия за усвояването на предвидените средства.

 

За приемането на тези действия са необходими няколко месеца, смятат от синдиката, но според тях това не трябва да става по-късно от края на годината.

 

„С известни изключения, заявеното като непартийно и експертно правителство не се състоя. Това обстоятелство очевидно дава отражение в работата му. Същевременно предприетите спешни мерки в икономическата и социална сфера са във вярна посока, макар и недостатъчни", констатира профсъюзът.

 

Конфедерацията е категорична, че в рамките на времето за парламентарните решения е нужно работещо правителство в този или друг състав. То трябва бързо да възстанови дейността на Националната система за тристранно сътрудничество и секторния диалог, да засили дейността си и предприеме необходимите организационни, структурни и други мерки за стабилизиране на икономическата и социалната системи, за решаване на неотложните проблеми на най-уязвимите групи от населението и за гарантиране функционирането на институциите и държавността.

 

КНСБ настоява всички парламентарно представени политически сили да реагират на очакванията на обществото и призивите на президента.