Заседанието на Светия Синод продължи повече от два часа

След внезапната смърт на митрополит Кирил, Светият Синод се събра на извънредно заседание. На него висшите духовници избраха врачанския владика Калиник да отговаря временно за Варненската епархия. Митрополитите обаче не определиха дата за провеждането на изборите за нов митрополит. 
  

До избора на Врачанския митрополит Калиник за наместник на Варненската епархия се стигнало след гласуване на всички присъстващи владици, начело с патриарх Неофит.


Не стана ясно кой е предложил именно Калиник Врачански за временен водач на овдовялата епархия. Самият владика отказа да разговаря с медиите. 


Според някои от владиците претенции за наместник на Варненската епархия имал и Неврокопският митрополит Натанаил.


Освен за делата в епархията, Врачанският митрополит Калиник ще отговаря и за организацията на изборите за нов митрополит. 


Според устава, митрополитът на Варна ще бъде избран от двама кандидати. Общо 17 са епископите, които имат право да застанат начело на епархията. Сред тях са председателят на храма „Александър Невски”- епископ Тихон, викариите на част от митрополитите както и игумените на Рилския, Бачковския и Троянския манастир. Сред претендентите е и един от разколниците - епископ Инокентий. Част от условията, на които трябва да отговарят е да не са по-млади от 35 години и по-възрастни от 70. Освен това поне 10 години трябва да са били в клира. 


Поклонението пред тялото на Негово високо преосвещенство ще е в четвъртък от 8 часа в катедралния храм "Свето Успение Богородично" в морската столица. Час по-късно ще бъде отслужена и Света литургия. Очаква се да присъстват архиереите от Светия Синод и Негово светейшество патриарх Неофит. От 11 часа, също в катедралния храм, ще бъде отслужено опелото и след това тялото на митрополит Кирил ще бъде положено в старите варненски гробища в митрополитската алея.

 

Митрополит Кирил се удави в морето край местността „Траката” във Варна във вторник. Причината за смъртта му е удавяне. Данните от аутопсията показват, че няма следи от насилствена смърт.

 

Повече гледайте във видеото.