След близо месец извънреден труд, полицаите са доволни от разбирателството с хората

Редом с протестиращите, вече 27-ми ден и стотици полицаи са на работа почти денонощно. За първи път обаче се случва хората на улицата да одобряват действията на униформените. Именно това отношение помага на полицаите, защото през последния месец за тях няма почивка или отпуск. За същия този месец вече петима униформени са припаднали от пренатоварване.

 

Лошото време и дъждът на 26-ия ден от протестите помогнаха на полицаите. Казват, че когато вали и протестиращите са по-малко, провокаторите предпочитат да си стоят вкъщи, иначе твърде много се набивали на очи. Това е работата на униформените – да разпознават проблемните хора сред тълпата. Всъщност протестиращите не знаят, че полицаите отделят голяма част от провокаторите още преди те да стигнали до протестите.

 

Ана Витанова работи в специализираните сили вече шест години. В отдела й има само още една жена. Останалите 48 души са мъже. Те охраняват протести, футболни мачове и други масови мероприятия – с две думи - всички проблемни ситуации в София.

 

Тези протести се оказаха по-различни от другите досега, както за полицаите, така и за хората на улицата. Причината – униформени и цивилни за първи път са в синхрон и разбирателство.

 

„Изключително мило е не само да чуваш обиди, но и някоя добра дума. Идват, носят вода, подариха ми цвете. Забелязва се огромна разлика с предишните протести, съдействат ни, помагат ни”, разказва Анна.  

 

Полицай Витанова казва, че единствено положителното отношение на хората дава сили на униформените, защото иначе целият униформен състав е на предела на силите си. Само за 30 дни те са изработили извънредно часовете си за три месеца напред.

 

„От началото на протеста сме на работа по 16 часа, но това е нашият дълг. Колегите са изморени, аз съм изморена, надяваме се скоро ситуацията да бъде овладяна и да се стигне до добър изход”, споделя пред камерата Анна Витанова.