Стотици миряни запалиха свещ в памет на митрополит Кирил

Четвъртък, 11 юли, е обявен за ден на траур във Варна по повод внезапната смърт на Варненския и Великопреславкки митрополит Кирил. Тленните останки на висшия духовник ще бъдат положени за поклонение в катедралния храм „Свето Успение Богородично”.


Прокуратурата е изискала справка за температурата на морската вода и за евентуални подводни течения във връзка със смъртта на варненския митрополит Кирил. Предстои да бъде направена и съдебно-медицинска експертиза. 


Междувременно, пред Светия Синод стои въпросът за избора на неговия наследник


Ще бъде изчакан вероятно 40-дневния траур и тогава ще очакваме датата за избор на нов митрополит. Всички епископи в Българската православна църква в момента, които отговарят на условията, на устава на БПЦ са реални кандидати за Варненски митрополит. Разбира се, във Варна, ще има епархийски избори. От първите двама БПЦ ще избере следващия митрополит”, обясни говорителят на Варненската митрополия - отец Дончо Александров.  


Очаква се за опелото на митрополит Кирил в четвъртък да пристигне патриарх Неофит с всички български митрополити. Очакват се духовници от съседни държави, както и от Русия.


Повече подробности ще намерите във видеото.


Репортер: Искра Урумова