Девет са проблемните поръчки на "Български пощи" - за над 7 милиона и 700 хиляди лева

Вреди за 36 милиона и 550 хиляди лева е нанесъл договорът за финансирането на проекта АЕЦ "Белене", който е сключен между Националната електрическа компания (НЕК) и БНП Париба. Това е установила Агенцията за държавна финансова инспекция. Данните са от приключилите 122 проверки за второто тримесечие на годината, съобщи БНР. 

 

В електроразпределителното дружество ЧЕЗ проверката на държавната финансова инспекция е засякла непроведени според процедурата девет обществени поръчки през 2011 година. Стойността им е за повече от 570 хиляди лева.

 

Девет са и проблемните поръчки на "Български пощи" - за над 7 милиона и 700 хиляди лева. За по няколкостотин хиляди лева, до милион, са и непроведените по правилата обществени поръчки на федерациите ни по баскетбол, лека атлетика, гребане, художествена гимнастика, бокс, тенис и плувни спортове.

 

Само една поръчка във Военномедицинската академия, за близо 2 милиона и 400 хиляди лева, проверката е определила като неоснователна. При изразходването на парите, получени от бюджета през 2010-а и 2011-а година, които Столичната община е трябвало да вложи в лекарства за ветераните от войните, военнопострадалите и военноинвалидите, проблемните обществени поръчки се оказват две - за 3 милиона и 700 хиляди лева, пише още в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция.