След сигнал на заинтересованите обаче, това изискване отпадна, установи проверка на Нова

Изискване старото име на Министерството на Икономиката, и Енергетиката, в което присъства и туризма, да бъде променено в хиляди страници, предизвика смут сред фирмите и консултантите, кандидатстващи за европейски пари. След сигнал на заинтересованите обаче, това изискване отпадна и така даде възможност готови проекти да бъдат успешно осъществени, установи проверка на Нова.


Промените в приложенията за кандидатстване по процедура „Внедряване на иновации в предприятията” по европейски програми предизвикаха истинска буря сред кандидатстващи и консултанти. Освен названието на министерството, е било сменено и името на процедурата, по която се кандидатства – от дългото „Подкрепа за внедряване в производство на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги” на по-краткото „Внедряване на иновации в предприятията”. Всичко това е трябвало да бъде сменено в тонове документация буквално за ден.


„Предпочитам да го наричам служебно недоразумение, защото това беше пълна глупост. Надявам се, че никой не си е помислял да го направи нарочно. Това не е притеснение на само на консултантите, това е притеснение за всички кандидатстващи”, обясни Камен Колчев от КРИБ.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов, обаче увери, че тези промени са отменени часове след недоглеждането. За това е помогнал сигналът на консултантите по европейски програми.


„До министерството има всякакъв вид писма. Има и протестни писма. Обръщаме специално внимание на този тип писма. В най-скоро време ще бъдат взети конкретни мерки. Не е възможно от днес за утре да бъде взето решението”, заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев.


„Оценителната комисия по процедурата служебно ще коригира двете приложения, без това да води до отпадане на кандидати”, се казва в писмо на министерството до Нова телевизия, специално по случая. Така, необходимостта да се сменя цялата документация отпада.


Повече по темата гледайте във видеото.