12 души се превърнаха в жертви на кървавия пътен инцидент

Денонощие след инцидента, при който такси се вряза в спирка на столичния бул. „Цариградско шосе”, трагичната равносметка за случилото се още не е приключила. 27-годишната жена, за чийто живот хирурзите в болница „Света Анна” се бориха часове наред, почина. Много тежко е състоянието и на пострадалото дете. В различни болници остават за лечение още пострадали хора.

 

Още от сутринта софиянци оставят цвета на спирката на градския транспорт с поклон към паметта на младата жена, която загуби живота си и в знак на съпричастност с всички пострадали. 12 души се превърнаха в жертви на кървавия пътен инцидент, причинен от пиян таксиметров шофьор. Минути след него очевидци дадоха първите версии за причините - спукана гума в движение, гонка с друг автомобил, твърде висока скорост.

 

На пострадалите и очевидците чакането на Бърза помощ се е сторило дълго. Здравният министър показа разпечатки, които доказват, че от Бърза помощ са успели да реагират и екипите им са дошли достатъчно бързо на мястото. Днес обаче прокуратурата излезе с твърдение, че линейките са се забавили с 12 минути. Вината за това забавяне беше отдадена на протестите, които всяка вечер блокират столичния център. Затова според държавното обвинението на медицинските автомобили се е наложило да минат по обходен маршрут.

 

Лъч надежда за шестгодишното момичеСнощи, след като лекарските екипи откараха пострадалите, полицията изведе 35-годишния шофьор от патрулния автомобил, в който преди това го бяха спасили от гнева на хората, станали свидетели на инцидента. Вчера се твърдеше, че шофьорът на таксито е бил сам в колата, но днес се оказва, че този факт ще се доказва с експертиза. Той вече е обвиняем. а ако бъде признат за виновен, че е причинил смърт на пътя и е карал с превишена скорост и след употреба на алкохол, може да получи от 5 до 15 години затвор. Прокуратурата ще поиска да остане постоянно зад решетките.

 

През последните две години шофьорът на таксито-убиец не е хващан с нарушения на пътя. От 2007 до 2011 г. обаче в досието му фигурират 7 нарушения. Сред тях – нередовни документи, неправилно спиране и паркиране, както и за употреба на алкохол. След нарушението таксиметровият шофьор остава без книжка за 3 месеца и плаща глоба. Наказанието му обаче остава административно и съдебното му минало е чисто до вчера, когато отново е хванат пиян на пътя.

 

Водачът е карал с превишена скорост, когато отнася хората на спирката във фаталната вечер. Техническите експертизи и записите от камерите по булеварда ще покажат точните причини за инцидента. Проверява се и фискалният апарат на таксито, за да стане ясно дали е извършвал курс и дали е имало клиент в колата.

 

Проверката на експертите от ДАИ показва, че водачът получава разрешение да кара такси през 2001 г. Въпреки нарушенията, до инцидента той е бил изряден пред властите. Таксиметровата кола, с която се е движил, е била технически изправна. Точно преди месец е минала технически преглед.

 

След инцидента от ДАИ и КАТ обсъждат драконовски мерки и засилен контрол на пътя за таксиметровите шофьори. Сред идеите в обръщение е водачи, заловени веднъж с алкохол зад волана, да бъдат лишени от правото им да карат такси.

 

Подробности за инцидента и състоянието на пострадалите ще научите от видеото.