Особен ръст на новородените има в щатите Ню Йорк и Ню Джърси

Девет месеца след преминаването на урагана Санди над източните и североизточните части на САЩ, в тези региони раждаемостта се повиши необичайно, съобщава АФП.

 

Особен ръст на новородените има в щатите Ню Йорк и съседния Ню Джърси.

 

Болницата Монмаут в Ню Джърси очаква 500 раждания за целия юли, докато същияг месец миналата година са били 371. Медиците приписват повишаването отчасти на увеличените възможности на новото родилно отделение, но не отхвърлят и ролята на преминалия ураган. 

 

Същата тенденция се забелязва и на други места в щата Ню Джърси.

 

Двойките, които са заченали деца по времето на преминаващия ураган, най-вероятно са имали подобни намерения и са се възползвали от принудителната невъзможност да се придвижват навън по това време, смята Ричард Ивънс, преподавател по икономика в университета Бригъм Йънг в щата Юта. 

 

Екипът учени, заели се с изследване на процесите, открива, че за всеки ден, в който метеорологичният код за предпазване от бурните ветрове, е бил в сила по брега на Атлантика и Мексиканския залив, броят на новородените се е покачвал с допълнителни 2%.

 

"Тези 2% са средна стойност, на някои места увеличението е значително. Ако умножите по броя на дните, ще видите пика. Но покачването с 30%, регистрирано в Ню Джърси, далеч надхвърля стойността", посочва ученият. "Изглежда, че при прекъсване на електрозахранването и спирането на телевизията, се увеличава раждаемостта", добавя той.