В решаването на проблемите на София няма цветове, а добри и лоши решения, смята столичният кмет

 „В решаването на проблемите на София няма цветове - има добри и лоши решения, добре и зле свършена работа”, заяви в интервю за БТА кметът на София Йорданка Фандъкова. 

 

Според нея най-важно е действията, които се предприемат в този момент на протести да са адекватни и разумни, за да не се провокира допълнително напрежение. 

 

„Действията ни са изключително премерени, целта е да не допуснем ескалация на напрежението - това е най-големият риск”, смята Фандъкова. Тя уточни, че полицията и прокуратурата оценяват като правилни действията, които са предприети от Столична община. 

 

"Аз съм поела своята отговорност в случая, въпреки огромния натиск продължавам да стоя зад позицията си, че издаването на заповед за забрана на протестите е изключително опасно и неадекватно действие в сегашната ситуация”, заяви Фандъкова. „Това би означавало срещу мирно протестиращи хора, много от които с децата си, да се изправи жандармерията със задачата да ги разпръсне с всички средства, които сметне за нужни, в това число и с употреба на сила". 

 

Столичният кмет каза, че още от първия ден на протестите е издала заповед до СДВР и те взимат необходимите мерки, за да запазят реда и мирния характер на събитията. 

 

Координацията между действията на Столична община и СДВР е постоянна. В такава ситуация запазването на живота и здравето на хората е на първо място, отбеляза тя.