С решение на правителството, 5-и август е обявен за ден на национален траур

Издирвателната операция в мина „Ораново” до Симитли завърши, а надеждите за щастлива развръзка бяха попарени. За съжаление се сбъднаха най-тежките предположения - 18 дни след срутването в мината бяха открити телата на затрупаните миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов. С това жертвите на инцидента станаха четири. С решение на правителството, понеделник, 5-и август е обявен за ден на национален траур. 

    
Родното село на двамата миньори скърби за загиналите


В Община Симитли от днес – 2-ри август, е обявен тридневен траур. В родното село на двамата миньори – Крупник, близки, роднини, приятели и колеги изпратиха Иван Лазаров и Николай Михайлов в последния им път. 


От рудник „Ораново” обявиха, че ще обезщетят семействата на загиналите с по 5000 лв. за погребение. Община Симитли също ще даде финансова помощ на семействата. 


От ръководството на рудника излязоха с позиция, че не чувстват вина за нещастния инцидент 


По думите на управителя на рудника - Валери Манов, спасителните екипи открили видимо разполовените тела на миньорите на деветия метър от разработка А. 


В момента на срутването двамата миньори е нямало накъде да бягат, тъй като галерията е без изход. Най-вероятно смъртта на двамата мъже е настъпила още на 16 юли, но тепърва предстои лекарите да установят кога точно е настъпила смъртта на Иван и Николай.


Управителят на рудник "Ораново" благодари за геройството на миньорите, взели участие в издирвателната мина, и подчерта, че самите те също са рискували живота си.


Аз оставката не мога да си подам, защото аз лично не се чувствам виновен. Отговорен като управител – да, но пак ви казвам, жалко за хората и за семействата. Това, което се случи в момента, не може да бъде предотвратено с човешка ръка”, коментира още Валери Манов.


Дисциплинарен съвет ще потърси отговорност за инцидентаМеждувременно - наказания след трагедията в мина „Ораново” и отнемане на концесията - това са стъпките, които ще предприеме енергийният министър Драгомир Стойнев. Той вече е получил оставката на шефа на дирекция "Природни ресурси и концесии"
 

Министър Стойнев е назначил дисциплинарен съвет, който ще търси отговорност от всички служители на министерството и дирекцията, които имат вина за нарушенията. 
 

Стойнев обяви, че мината ще работи отново, само ако са убедени в сигурността на работниците, а държавата получава концесионните си вноски. По думите на министъра концесионерът е работил незаконно. Той повтори и днес обвиненията си, че проблемите в мина „Ораново” са натрупвани с години. 

 

33-ма миньори в Чили бяха под земята 69 дни, преди да бъдат спасени  


За съжаление, инциденти в мините по света се случват често, а хиляди миньори ежегодно стават техни жертви. Най-голям е броят на загиналите в Китай, Южна Африка, Зимбабве и като цяло развиващите се държави. 


Един от най-драматичните инциденти в мина беше този в ЧилиБезспорно обаче един от най-драматичните инциденти беше този в Чили през 2010-а година. Тогава 33-ма миньори останаха заклещени под земята в продължение на 69 дни и бяха извадени на повърхността по безпрецедентен начин. През първите 17 дни те бяха сами под земята. Роднините им смятаха, че са мъртви. С всеки изминал ден скептичността, че са оживели, нарастваше. И когато спасителите пробиха малка дупка в скалата, за да спуснат сонда, те изпратиха по нея на повърхността с бележка. В нея казваха на света: "Живи сме, добре сме". "33-мата", както всички ги наричаха останаха 69 дни на 700 метра под земята в 121-годишната мина Сан Хосе, далеч навътре в най-сухия и най-суров район на земята - пустинята Атакама. 


За спасяването им беше събран най-добрият възможен екип международни специалисти. В продължение на два месеца, те се надпреварваха с времето, за да прокопаят тесен тунел с дълбочина 700 метра и да спуснат в него спасителна капсула. 


На 13-и октомври 2010-та година, след 69 дни под земята, 33-мата започнаха да излизат на повърхността един по един. В продължение на 22 часа, докато и последният миньор не беше спасен, Чили и светът бяха затаили дъх. Сега - почти три години по-късно, 33-мата миньори са бедни, безработни и забравени.

 

Повече информация ще намерите във видеата.


Репортер: Екатерина Николова