Някои от протестните инициативи не срещнаха много последователи

50-ият ден на протести съвпадна с последния работен ден на депутатите. От рано недоволните от управлението на кабинета „Орешарски” окупираха парламента и се заканиха да не пускат народните избраници във ваканция. 


Протестиращите си бяха начертали амбициозна програма за днешния ден, но техният план остана обаче сякаш повече намерения, отколкото действия. В интернет организацията сочеше, че на 2-ри август депутатите трябваше да останат цял ден под обсадата на недоволните и да не могат да напуснат спокойно работните си места и да се оттеглят в своята отпуска. Следобедът пък трябваше да премине под блокада на автомобили, които да обикалят периметъра за сигурност около Народното събрание. Тези инициативи обаче не срещнаха много последователи, отбеляза репортерът ни Мария Цънцарова. 


Хиляди изпълниха площад ”Независимост”И след 19 ч. хора продължаваха да се присъединяват към протеста, като към 19.30 ч. хиляди хора изпълниха пространството на площад „Независимост”. Те призовават властта да се оттегли не само в дълга почивка, но и изцяло. Полицаи с надписи „Антиконфликт” се разхождат сред недоволните. По-късно се очаква протестиращите да се насочат към сградата на Народното събрание, която обаче вече е празна, тъй като депутатите излязоха в летен отпуск.  

 

Полицията още не знае кои са провокаторитеМалко след 19 ч. пред парламента е спокойно. Палатковият лагер пред Народното събрание ще остане и след като депутатите излязоха в летен отпуск. И на последното пленарно заседание преди него вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира, че извеждането на депутатите с автобус на 23-ти юли не е било грешка.


Полицията още не знае кои са провокаторите  


Полицията все още не може да назове по имена нито провокаторите, които предизвикаха сблъсъците пред парламента на 23-ти юли, нито имената на полицаите, които са превишили правомощията си.


„След по-малко от месец ще имаме резултат за хората, а относно протестиращите е друг въпрос”, обясни Цветлин Йовчев. По негови думи, планът за извеждане е бил на основа на оперативна информация, че се готви атака на НС, както и събиране на още хора.


Оказа се, че планираната от МВР акция по безопасното извеждане на депутатите от Народното събрание се е забавила именно заради депутатите. Така се стигна и до сблъсъците. 


Вътрешният министър коментира имало ли е грешки в работата на полицаите така: „Имаше достатъчно полицейски разпореждания и явни действия, които целяха да се попречи на полицията.”


Повече подробности за 50-ия ден на протести – гледайте във видеата.