2-ма ще са под домашен арест, а други 2-ма бяха освободени под гаранция

7 от групата за "мокри поръчки" остават в ареста

 

Безсънна нощ в специализирания съд. Повече от 12 часа - до 6.30 тази сутрин, магистратите решаваха дали да оставят в ареста 11-те души, арестувани при мащабна акция преди дни. Обвиненията срещу тях са ,че те са част от група за „мокри поръчки”. Предполага се, че са отговорни за няколко убийства, сред които и това на Йордан Цонков-Джиджи, известен като тартор на авто-крадците. При обиските бяха открити два автомата Калашников, една пушка, синя лампа, боеприпаси и маски. В крайна сметка 7 от групата останаха в ареста, 2-ма ще са под домашен арест, а други двама бяха освободени под гаранция от 2 хиляди лева.

 

Лекарите против намалена таксата за преглед за пенсионерите

 

Българският лекарски съюз се обяви против плановете да бъде намалена таксата за преглед при лекар за пенсионерите. В момента те плащат колкото всички останали - по 2,90. а Идеята е таксата им да стане 1 лев. Според браншовата организация промяната ще доведе до финансови затруднения и сътресения в системата. Разликата, която трябвало да се поема от бюджета, щяла да ощети останалите здравноосигурени пациенти, твърдят още от лекарския съюз. Припомням ви, идеята за поевтиняването на таксата беше обявена от здравния министър Таня Андреева преди дни и би трябвало да влезе в сила от 1 януари следващата година

 

Протестите срещу правителството не спират

 

Въпреки, че депутатите вече са във ваканция, протестите срещу правителството засега не спират. И тази вечер недоволни се заканват да се съберат с искане за оставка. Няма да спират и контрапротестите на тези, които подкрепят кабинета Орешарски. Поддръжниците на правителството обаче решиха вече да се събират през ден. А настроенията за понеделник, пред общината протест, се отменя заради деня на траур. Пред кметството протестиращите ще се съберат във вторник. Поддръжниците на кабинета се заканват, че жегите няма да ги спрат и ще продължат да се събират, докато продължават и антиправителствените протести.

 

Германия и Великобритания временно затварят посолствата си в Йемен

 

Германия и Великобритания временно затварят посолствата си в Йемен във връзка с предупреждението за опасност от нападение, разпространено от Съединените щати. Дипломатическите мисии на Берлин и Лондон ще бъдат затворени в неделя и понеделник. Двете страни не посочиха конкретно каква е заплахата. Вчера Съединените щати обявиха, че временно затварят 21 посолства в 17 страни в Близкия Изток и Северна Африка. Държавният департамент посочи като причина опасност от нападение на терористичната организация Ал Кайда. Впоследствие Вашингтон предупреди и всички американски граждани, пътуващи зад граница, да бъдат особено бдителни през уикенда.

 

Камион, превозващ прасете, се обърна в Китай

 

Основна магистрала в Югозападен Китай беше затворена по необичайна причина. Двайсетина прасета избягаха, след като камиона, който ги превозваше се преобърна. Инцидентът предизвикаха спиране на движението. Полицаи се видяха принудени да гонят четириногите по пътното платно. Магистралата остана затворена повече от час.