Морските бозайници разполагали със социална памет, много близка до тази на хората, твърдят учени

Американски учени установиха, че делфините притежават "слонска памет". Оказва се, че тези морски бозайници могат да разпознаят характерния сигнал на свой събрат след 20-годишна раздяла, предаде БТА.

 

Нещо повече, според автора на изследването Джейсън Брук от университета в Чикаго, за делфините вече е доказано, че те притежават най-силната памет в животинското царство, установена с научни методи.

 

Проучването на Джейсън Брук се съсредоточило върху дългосрочните спомени на делфините и способността им да разпознават специфичните сигнали, които те издават и които носят "личния им подпис". С тези позивни те представят нещо подобно на името си и то бива веднага разпознато от себеподобните им. 

 

Американският биолог се опитал да установи колко дълго пазят тези морски бозайници в паметта си информацията за идентификационния сигнал на свой събрат. 

 

Неговото изследване обхванало 43 делфина, настанени в шест зоо и аквапарка. Тези шест 
структури са си разменяли през годините делфини помежду си, като са запазили точни данни за тяхната история.

 

В рамките на експеримента на морските обитатели им били пускани записи на сигнали на техни събратя. Те реагирали на тези, с които са били в контакт, дори и да са минали много години оттогава. 

 

Изследователят посочва примера на самките Али и Бейли, които били на две и четири години, когато живеели заедно в аквапарк във Флорида. Днес Али е настанена в чикагската зоологическа градина Брукфийлд, а Бейли - в резерват на Бермудите. Двадесет години и шест месеца след последната им среща Бейли прекрасно разпознава записаните сигнали на Али. 

 

Според Брук делфините разполагат със социална памет, много близка до тази на хората.