Енергото периодично спира тока заради неплатени сметки по вина на инвеститора на сградата

Онкоболна жена, живееща на 11-и етаж в русенския блок на Академията за обществени науки и стопанско управление (АОНСУ), е заложница заради липса на ток в сградата. Тя няма как да слезе, не може да ползва жизнено важен апарат за дишане и бедства. Драмата започна почти преди месец и оттогава периодично ЕНЕРГО-ПРО спира тока заради неплатени сметки по вина на инвеститора.


Стефка, както и десетки други обитатели, си купила ипотекирано жилище, без да знае. Плаща си сметките за ток директно на строителния предприемач, но казва, че парите потъват някъде


Макар че е платила сметките си за ток и вода за месец юли, не може да излезе навън. Заради непосилната жега в стаята Стефка прекарва деня на течение във входа. 


„Не мога да дишам. Снощи се къпах със студена вода и сега ме боли гърлото. Бръмчи ми главата и ме е страх да не ми стане нещо, няма никой тук, оплаква се жената, която има тежки заболявания. 


Преди седмица, когато токът отново е бил спрян, съседът на Стефка пострадал. Паднал в тъмното и сега едва става от леглото.  


Излизането от омагьосаният кръг може да се случи, само ако всяко домакинство си открие индивидуална партида към енергото. Това обаче не се оказва толкова лесно.


„Едно включване директно от Енерго-Про към домакинството струва около 1000 лева. Нямаме възможност да си платим таксата. Повечето хора са пенсионери, на обикновена работна заплата, има хора и без работа”, обясни домоуправителят Иван Мирчев.


От ВиК заплашиха обитателите, че ще спрат и водата, ако не се изчисти задължението и към тях. 


Гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева