Те са заради проблеми по изпълнени и отчетени европроекти

Глоби за близо 1 млн. лева са на път да доведат Община Смолян до фалит. Те са заради проблеми по изпълнени и отчетени европроекти. Санкциите обаче се удържат от парите за настоящи проекти. Това заплашва тяхното реализиране и може да доведе до още санкции и нови общински дългове.


Санкциите са наложени по проекти от Оперативна програма „Регионално развитие”. Местният парламент изпрати декларация до ресорните институции с искане за преразглеждането им. Според общинската управа санкциите са необосновани и се налагат след одобрение и изпълнение на проектите.


„Фрапиращото е, че предишното ръководство е съгласувало процедурата за избор на изпълнител с министерството, а сега се налага санкция поради недобра практика за избор на изпълнител, т.е. проблем има в работата на институциите и техния синхрон. Общините вече започват да се чудят дали да кандидатстват по тези европейски проекти, защото ти не можеш да предвидиш бъдещото си финансово положение.Това, че общината е участвала по европроекти в момента може да я доведе до фалит”, коментира кметът на общината – Николай Мелемов. По негови думи било неприемливо да няма възможност за обжалване на санкциите.


Според зам.-кмета на Община Смолян - Марин Захариев, парадоксално било и че след окончателното установяване на санкциите с писмо, в 14-дневен срок те трябва да бъдат изплатени. Той допълни, че според Закона за общинския дълг обаче, за да вземе една община кредит, трябва да мине период от поне месец и половина.


Захариев е категоричен, че санкции при констатирани нарушения трябва да има. Те обаче не трябвало да се извършват постфактум. Още повече, след като управляващият орган по програмата не дал никаква индикация за нередности по време на предварителния или  последващ контрол. 


„Големият проблем е в неуеднаквените критерии между всички одитни органи. И парадоксът наистина е, че българските одитиращи органи на моменти показват завишени критерии в сравнение с европейските такива”, на мнение е зам.-кметът на Община Смолян.


За да покрие санкциите, общинския съвет гласува тегленето на кредит от ФЛАГ.


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Анелия Веселинова