Това съобщи в "Здравей, България" столичният кмет Йорданка Фандъкова

Критично остава състоянието на най-тежко пострадалия при взрива на газови бутилки в китайски ресторант в центъра на София. Мъжът е с тежка черепно-мозъчна травма, в кома в централната реанимация на "Пирогов".

 

След тежкия инцидент пожарните служби в цялата страна започват проверки за начина на използване на газови инсталации и бутилки в заведения и газстанции.

 

От началото на годината у нас са станали19 инцидента, предизвикани от  неправилно боравене с газови бутилки. 

 

След случилото се в София на всички подразделения на Главната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението е разпоредено да извършат щателни проверки на обектите, в които се съхранява пропан-бутан. 

 

Приоритетно ще бъдат проверявани обществени места, където пребивават повече от 50 души, като по-големи заведения например. 

 

„Проверките започнаха веднага. Това беше сериозен битов инцидент”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Сутринта отново направихме проверка, продължаваме  работа, но най-важно е да се установи дали има риск за сградата. Вчера направихме повторни огледи, очаквам до края на седмицата да се направи  конструктивна оценка, която да бъде дадена на собствениците”.

 

Според Йорданка Фандъкова, мерките за контрол върху боравенето и съхраняването на газови бутилки до момента не са били достатъчно стриктни.