Главната причина – намесата му в политическия живот

Понижение в доверието към държавния глава отчете нов сондаж. Президентът не действа безпристрастно според 45% от анкетираните в допитване на „Галъп”. В същото време 30% от респондентите са на противоположно мнение.

 

„Когато държавният глава се е намесвал в политическия живот, това винаги му е коствало подкрепа и това важи, както за президента Росен Плевнелиев, така и за президента Георги Първанов”, коментира социологът и директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов, цитиран от БГНЕС. По думите му предпоставките за това са в появата в общественото пространство на мнения, различни от това на държавния глава.

 

Национално представителното проучване е проведено в началото на август. Спадът в доверието към Плевнелиев обаче е започнал от юни, твърдят социолозите. Увеличава се и недоверието към него, което отчита стойности, не регистрирани досега от началото на мандата му.  

 

От „Галъп” отчитат по-ниски нива на доверие още към бившия премиер Бойко Борисов и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Привържениците на ГЕРБ са разединени по въпроса дали Цветанов трябва да напусне ръководството на партията. Онези, които смятат, че трябва да го направи обаче са повече.