Несъобразена скорост е причина за трагичния инцидент, потвърдиха разследващите

Скорост, несъобразена с пътната обстановка, на товарния автомобил с румънска регистрация е причина за тежката верижна катастрофа, която отмени официалната церемония по откриване на новата отсечка от АМ „Хемус” в понеделник. Това съобщиха от МВР, като се позоваваха на събраните до момента данни от разследването на инцидента.

 

Задържан е водачът на цистерната, 45-годишен румънски гражданин, стана ясно още от съобщението на вътрешното министерство. Наложена му е мярка неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 343, ал.4  от НК, за причиняване на смърт заради нарушаване на правилата за движение. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Двама души загинаха, а петима бяха приети в столични болници с различни травми, получени при тежкото произшествие при пътен възел „Яна”. Сред пострадалите е и 11-годишно момиче, което е в стабилно състояние.

 

Верижно се удариха три тира, лекотоварен бус и три леки коли. Катастрофата предизвика километрични задръствания. По-късно новата отсечка бе открита, но само с водосвет.

 

Транспортният министър Данаил Папазов отново коментира, че не е имало как новият участък на пътя да бъде открит по-рано от предвиденото, защото все още не е имал издаден акт 15 и проверките са се извършвали включително и на 19-и август сутринта.