По-ниска данъчна ставка ще понижи цената на хляба и ще има силен социален ефект
Хлебопроизводители от цялата страна настояват държавата да намали ДДС-то за хляба наполовина. Според тях ставка от 10 на сто ще помогне да се избегнат масови фалити в бранша, а цената на хляба дори можела да се понижи.
"Ако държавата намали ДДС ставката, ще спечели само крайния потребител", казва Костадин Георгиев, собственик на малка фурна за хляб в Монтана.
„Това ще даде възможност хляба да бъде с една по-трайна, по-устойчива и по ниска цена”, казва той.
Идеята на хлебопроизводителите е държавата да намали ДДС-то наполовина по цялата верига – зърно, брашно, хляб. Според тях, по този начин крайната цена за потребителите, може да се понижи с повече от десет стотинки и ще има силен социален ефект.
„Хубаво е да се направи една точна сметка, какво ще загуби и какво ще спечели държавата от това нещо, защото с даването на еднократни помощи не се решават проблемите, а това ще бъде една постоянна помощ, отстъпвайки тези пари в полза на населението това ще е една постоянна и целогодишна помощ за в бъдеще”, допълни Георгиев.
Правителството в Румъния вече е предприело подобни мерки като намалява от началото на септември данък добавена стойност на хляба от 24 на 10 процента.
Репортер: Биляна Борисова