В Стара Загора пожарът е на около 2 километра от жилищна зона

Няколко пожара бушуваха в страната - във Варненско, Хасковско и Старозагорско

 

Към 22 часа вече са овладени големите пожари край Стара Загора и Варна. Край Харманли остават все още опасни участъци. Хиляди декари горяха по-рано през деня близо до населени места. Нямаше пряка опасност за хората, но в района на Харманли и Стара Загора опасността от обгазяване на градовете беше реална. При Стара Загора беше разположен извънреден пункт на екоинспекцията за  качеството на въздуха, резултатите ще станат ясни на 21-ви август сутринта. Навсякъде екипи ще дежурят и през нощта. 


Огънят край Харманли е пламнал около 15.30 следобед и бързо обхванал иглолистен масив от 1000 декара. Часове наред стотици хора и техника се опитват да овладеят големия горски пожар край Харманли.

 
Тъй като огънят е тръгнал от шосето, се предполага, че стихията е причинена от небрежност. Гасенето ще продължи през цялата нощ.  


В Стара Загора пожарът е на около 2 километра от жилищна зона. В гасенето му участват около 40 пожарникари, на помощ е извикана и армията. Сформиран е кризисен щаб. 


Експерти от регионалната екоинспекция разположиха допълнителна апаратура за контрол на качеството на въздуха над града. До момента не са отчетени превишения на нормите, най-вече заради посоката на вятъра, който не позволява дима да се спусне над Стара Загора.


Доброволци помагат в гасенето на пожара край три варненски села

 

Огнена стихия бушува в гориста местност между три варненски села – Слънчево, Баново и Повеляново. Пожарът се е разпространил на 1000 декара и до момента не е напълно овладян. Десетки доброволци се включиха в гасенето.


14-годишният Кристиян Ангелов от село Баново помага за гасенето на огъня още от неделя, когато се появили първите пламъци в гората край родното му село. Въпреки че по-възрастните го гонят, за да не се изгори, момчето продължава да помага.


Дядото на малкия Кристиян е обиден, че никой от варненските политици не се обадил, за да помогне. Неговото лозе е напълно изгоряло. 

 
Причините за огромния пожар са в процес на изясняване, съобщиха от полицията във Варна.


Повече гледайте във видеото.

 

Снимка от пожара в Старозагорско, както и видео, изпратени ни от потребители на NovaNews.bg, може да видите ТУК и ТУК.