От Червения кръст предлагат нови програми за обучение по плуване за деца

В неделя 7 души се удавиха на морето. През изминалата година броя на удавените деца е 22. От началото на тази година те са 15. Според БЧК само 20% от българите могат да плуват, което е основна причина за черната хроника.

 

От Червения кръст предлагат мерки с които да се предотврати този проблем.

 

Ние се опитваме да изградим една сравнително широка мрежа с помощта на наши доброволци. Миналата година около 70 000 деца са преминали през различни програми. Това далеч не е достатъчно”, казаха представители на БЧК.

 

За съжаление до момента няма успех в опитите им плуването да се въведе като задължителна учебна дисциплина. Идеята е в часовете по физическо възпитание да бъде включен „водно-спасителен минимум”, в който децата да се учат как да се предпазват и как да помагат при нужда.

 

В програмата „Приятели с водата” бяха обучени над 2000 учители, които да могат да предадат тези знания в началото на сезона на децата. По наши изчисления близо 5000 деца трябва да преминат през такова обучение”, допълни господин Андонов.
 

 

Наблягаме и на инструктажа, разговаряме с децата и им казваме къде са опасните участъци. Желателно е още от детската градина децата да свикват с водата и да се занимават с плуване, защото им влияе много добре. 4-5 години е най-добрата възраст за начало на обучението. Практиката е 2 пъти седмично да се идва на тренировка, но е желателно да идват по-често”, заяви един от учителите – Бранимир.

 

Има напредък в тази насока. Едно от добрите неща, които бяха направени на държавно ниво е програмата „Научи се да плуваш”. Тя позволява на децата да се научат да плуват безплатно”, завърши представителят на Червения кръст.