Новите изисквания обаче ще затруднят преподаването на целия материал, смятат учителите

По-малко часове за учениците на ден от новата учебна година. Това обмислят от здравното министерство, за да намалят натовареността на децата в клас. От там са подготвили наредба, която трябва да предпази учениците от умора, стрес и липса на концентрация по време на час.

 

Новите изисквания обаче ще затруднят преподаването на целия материал, смятат учителите.

 

След три седмици Браил започва шести клас. Използва последните дни на ваканцията, за да покара колело с приятели, защото знае, че през новата учебна година отново го чакат дълги часове в класната стая. Въпреки това смята, че когато уроците са добре подредени, денят минава бързо.

 

За да наваксат с уроците Браил и неговите съученици трябва да учат по 7 часа на ден. По-малките трябва да влизат в час 6 пъти на ден. Според здравните експерти обаче дългият ден в клас натоварва децата и води до умора и липса на интерес.

 

За да намали натовареността на децата в клас здравното министерство обмисля учениците до 4-ти клас да учат до 5 часа на ден, в прогимназията да се влиза 6 пъти в клас, а от 9 до 12 клас – учениците да имат само два дни с по 7 часа, а останалите – да са с по-малко уроци. Така обаче учебният материал няма да може да бъде преподаден, смятат учителите.

 

Според наредбата такива часове по изкуства, физическо или бит и техника трябва да има всеки ден. Най-вероятно Министерството на образованието ще се съобрази с новите изисквания, въпреки че досега те реално не са спазвани. 

 

Новите учебни планове трябва да се утвърдят от районните здравни инспекции.