Въпреки мизерното възнаграждение от 200 лв., трети месец жените стоят без пари, а поръчки има

70 шивачки от държавното предприятие “Интендантско обслужване“  в Калофер обявиха гражданско неподчинение. Тази сутрин те отказаха да влязат в завода и останаха пред портала. Протестът им е заради неизплатени заплати от май.


Работничките в Калофер, които шият униформите за Българската армия, са на заплата от 200 лева. Въпреки мизерното възнаграждение, трети месец стоят без пари, а поръчки има. Дори работят извънредно в събота по 9 часа, за да  изпълнят нормата, разказват жените. 


Освен, че са на ръба на оцеляването, жените разказват, че работят при немислими условия. Плъхове вътре ще ни изядат. Вътре работим при 32-34 градуса”, разказва една от тях.


Елена Георгиева е бригадир-технолог от 25 години в завода. С мъка споделя, че й се налага да иска пари от родителите си, които са пенсионери. През сълзи допълни, че я е срам да седне да яде на масата, при положение, че не носи никакви пари.


Освен заплатите, шивачките поискаха да им бъдат изплатени и парите от ваучерите за храна. Тях не са ги получавали от година и половина и всяка има да взима по 750 лева. Докато работничките се жалваха пред камерата на Нова телевизия, изненадващо ръководството започна да изплаща заплатите им. 


Жените обаче бяха категорични, че докато не получат трите заплати и ваучерите накуп, няма да влязат в цеха. 


„Интендантско обслужване“е второто останало работещо предприятие в Калофер. За да го спасят, жителите на града са готови на бунт, а кметът е поискал съдействието на  военния министър. 


„Надявям се искрено министърът още днес или утре да вземе адекватни мерки, тъй като хората не искат само заплатите си, но и смяна на ръководството. Това е основното”, обясни кметът на град Калофер – Румен Стоянов. 


За да тушира напрежението, директорката на завода пусна два дни работниците в почивка.


От Министерството на отбраната съобщиха, че във фабриката започва финансова проверка къде са потънали заплатите на работниците и обещаха скоро шивачките  да получат и третата си заплата.


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев