България може да ползва европейски средства при бежанска вълна

България може да ползва европейски средства при бежанска вълна от Сирия - това съобщи еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарната помощ Кристалина Георгиева по държавното радио.

 

За такива случаи Брюксел има предвиден фонд, който помага за сигурността по границите и настаняването на бежанците.

 

А в днешни времена дюнерджийниците в България са солидарни с бунтовниците срещу режима на Асад в Сирия. Собственици на арабските ресторанти за бързо хранене помагат на бежанци с храна, пари и работа.

 

Обама пак даде да се разбере, че ще има удари, ще има наказание. Дали ще е сега или след известно време - няма значение. С решението си Америка дава още малко време да се намери някой разумен в тази власт, който да елиминира Асад. Да стане преврат, за да се избегнат ударите”, казва собственикът на един от най-известните дюнерджийници в София Абу Камал. Той е сред най-активните в подкрепата към бежанците.

 

Сириецът ни разказва, че властта в Дамаск се кани да жертва в предстояща война първо задържаните противници на режима. Според официалната информация техният брой е около 100 хиляди, но Абу Камал казва, че са над 500 хиляди души.

 

Получихме информация от Сирия, че тези арестанти са преместени и сложени в обектите, за които се предполага, че ще са цел на евентуална военна операция срещу Сирия. Тези арестанти така или иначе са мъртви - заради изтезанията, на които ги подлагат  те се молят на господ да умрат”, допълва Камал.

 

Целта на официален Дамаск била по този начин да покаже, че евентуални военни удари убиват мирното население. В Сирия е цялото семейство на Камал. Той самият иска да се върне в родината си, но знае, че с бизнеса си в България е по-полезен. Издържа 12 семейства в Сирия и много сирийци в България.

 

Наистина се оказва, че приходите от продажбата на дюнери отиват в подкрепа на бежанците. Всеки клиент във веригата ресторанти на Абу Камал получава дюнера си в плик с надпис "Свобода за Сирия". „Докато не получим свободата няма да махнем този надпис от торбичките”, категоричен е той.   

 

Собствениците на дюнерджийници помагат с храна на настанените в центъра за бежанци в Овча Купел и сирийците, настанени в бивше училище в Съединение.

 

В благотворителните акции се включват и българи. Наши сънародници дори били готови да приютят сирийски бежанци.

 

Знам за български работници, които намалиха собственото си работно време с по два часа, за да дадат възможност на сирийци да работят през тези два часа. Аз знам поне десетина такива. Ние сирийците също гледаме да вземем бежанци на работа. Не да им даваме помощи, а да работят и да се чувстват по-добре. Но не можем да ги назначим на работа преди да получат статут на бежанци. Иначе глобите са много големи”, казва Абу.

 

Сириецът ни уверява, че български фирми също са готови да вземат на работа сирийски бежанци.

 

Целият репортаж гледайте във видеото.