В сряда управляващите ще представят приоритетите си за новия политически сезон

На първото си заседание в сряда политическите партии ще представят приоритетите си за новия политически сезон. Престрелките между управляващи и опозиция обаче вече започнаха.

 

Още преди дни стана ясно, че една от първите теми на депутатите ще е кризата в Сирия.  Управляващите засега се въздържат от конкретна позиция, от „Атака” щели да настояват за неутралитет на страната ни. Политиците ще търсят консенсус и по други въпроси. От БСП ще искат подкрепа от ГЕРБ, за да работят заедно по национални приоритети. Преди да отправят предложението си обаче, социалистите срещнаха отпор.

 

Отхвърляме предложението на Сергей Станишев за съгласие по предложените от него национални приоритети. Те са изработени в неговия кабинет и не са известни на политическите и гражданските организации, на президента, на широката общественост", каза Бойко Борисов.

 

От опозицията планират открито да подкрепят протестите срещу властта и ще настояват за предсрочни избори до края на годината. 

 

Присъединяваме се към апела всеки гражданин и всяка партия, които искат оставка на правителството и незабавни избори, да се включи към протестните действия още на 4-ти септември. От ГЕРБ ще присъстваме на откриването на есенната сесия на Народното събрание на 4-ти септември, за да призовем за оставката на правителството”, допълва бившият министър председател.

 

Според управляващите пък връщането на ГЕРБ в парламента ще е факт, когато предложат свои членове в комисиите. Това обясни пред БНР председателят на народното събрание Михаил Миков.

 

Поведението на ГЕРБ е изцяло насочено към създаване на напрежение, ескалация на напрежението и деструкция. Това е продължение на линията, с която ГЕРБ се отнасяше към парламента и в предишния мандат, когато имаше мнозинство”, коментира Миков.

 

Конфликти през новия политически сезон несъмнено ще има и около новите изборни правила, които управляващите планират да вкарат през тази сесия. Комисията на Мая Манолова вече е подготвила чернова за нов изборен кодекс, от ГЕРБ обаче искат корекции. Очаква се в своя декларация от БСП да призоват политическите партии да скъсат връзките с бизнес кръгове. Обещават да работят и за защита на интересите на потребителите на ток, вода и парно.