Най-скъпият трансфер в историята е неморален в условия на рецесия, смятат анализатори

Трансферът на уелския футболен национал Гарет Бейл в „Реал” Мадрид стана повод за разгорещен дебат в Испания. Докато страната се бори с финансовата криза, за Бейл бяха дадени рекордните 100 милиона евро. Най-скъпият трансфер в историята кара испански анализатори да питат уместна ли е тази покупка от морална гледна точка.

 

Рецесия, финансова криза, рекордна безработица и масови съкращения. На този фон първите страници на испанските вестници са доминирани от трансфера на Гарет Бейл от „Тотнъм” в „Реал” Мадрид. 100 милиона евро за един футболист, в момент, в който лекари и учители губят работата си, а пенсиите се намаляват.

 

34-годишен управител на склад казва пред местен вестник: "Неморалното е, че банкери и политици ни обират ежедневно, а за Бейл пари има. Но като се замисля това е показателно за обществото, в което живеем." Поддръжниците на трансфера припомнят, че „Реал” Мадрид е частна фирма. Това е вярно, с поне една уговорка. Не толкова отдавна държавата купи от клуба няколко парцела за стотици милиони евро и ги предостави обратно на „Реал” за безвъзмездно ползване. Така клубът беше спасен от фалит. Моралният аспект на трансфера не притеснява феновете на Реал, редящи се на опашка, за да видят представянето на играча.

 

Парите са много, но „Реал” ги има и може да ги похарчи. Бейл е велик играч. Това е добър трансфер. Той е втори Кристиано Роналдо. Ще бъде много полезен и ще остави отпечатъка си в историята на клуба”, казват те.

 

Трансферът е още един повод финансистите да припомнят, за огромните дългове на испанските клубове, надхвърлящи 5 милиарда долара. 800 милиона от тях са задължения на „Реал” Мадрид.