Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на заседанието на парламентарната икономическа комисия

В 11 области има картелни споразумения”, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на заседанието на парламентарната икономическа комисия.

 

Цонев обяви, че се подготвя пакет от мерки, който да атакува монополите и картелните споразумения. Ще бъдат разписани и конкретни изисквания към договорите, които се сключват с потребителите, информира БГНЕС. 

 

"Трябва да сме чувствителни по темата с господстващото положение", коментира от своя страна икономическият министър Драгомир Стойнев. По думите му КЗК трябва да следи да няма монополи и картелни споразумения, но е факт, че в пазарна икономика, каквото е българската, има структури, които „злоупотребят с господстващо положение". 

 

Икономическият министър подчерта, че гражданите трябва да усещат защитата на КЗП и намекна, че хората се съмняват в ефекта от дейността й. В момента се работи за създаването на помирителни комисии, които да бъдат в сферата на ВиК услугите, топлоенергетиката, електроенергетиката, информационните и комуникационните услуги, съобщи още министър Стойнев.