От управляващото мнозинство посочиха слабости в работата на медийния регулатор

Цифровизацията е насочена  към 1/5 от потребителите в България, а прозрачността върху собствеността на медиите в България не е гарантирана, заявиха депутати от управляващата коалиция в Народното събрание. Критиките към работата на Съвета за електронни медии прозвучаха в залата на парламента, където медийният регулатор представи отчет за дейността си през 2012 г.

 

В над 20-минутен анализ Мартин Захариев, депутат от гражданската квота на Коалиция за България, посочи слабости в работата на СЕМ, включително и с контрола над обществените медии.

 

„Липсва информация какво мисли регулаторния орган по въпроса за финансирането или иначе казано, отсъства онази дълбочина на анализа, която ще може да ни ориентира как се развиват тези две медии, как се харчи субсидията, какви са необходимостите им за следващи периоди.”

 

Критики последваха и по темата за незавършилата цифровизация.

 

„Не желая да влизам в подробности за мониторинга, който, между другото, ако беше свястно направен, щеше много по-рано да постави въпросите за това какво се случва с цифровизацията. Защото как ще се направи мониторинга е отговорност на СЕМ, не на закона. Така че, до нови срещи в дебата с цифровизацията.”

 

Това предизвика и реакцията на опозицията, според която ако има някакъв дефект и забавяне по отношение на цифровизацията, то неговото начало е било поставено във времето на Тройната коалиция, когато са направени процедурите.
 

„Господин Захариев малко гледа на Съвета за електронни медии като на пазарен регулатор. Той не е пазарен регулатор, той е регулатор на съдържание и то от гледна точка на защита на човешките права и на принципи, залегнали в закона, който са приели колеги на г-н Захариев преди много години и който се нуждае, действително , от голяма промяна сега”, заключи председателят на СЕМ проф. Георги Лозанов.

 

Повече по темата ще научите от видеото.