Това отчете вътрешният министър Цветлин Йовчев пред депутатите

Допълнителните разходи на МВР за охрана на протестите са за близо 1 милион и 400 хиляди лева, отчете вътрешният министър Цветлин Йовчев пред депутатите.

 

Йовчев посочи, че за периода до 5 септември за охрана на протестите в столицата са били командировани 3660 служители от 21 областни дирекции на МВР.

 

„Стойността на положения извънреден труд на полицаите възлиза на 202 330 лева, а останалите над 1 млн. лева са реално положеният труд и други разходи за охрана на протестите в страната”, посочи Йовчев. Той допълни, че парите за извънреден труд на служителите вече са платени. През октомври пък ще бъдат преведени парите за извънредния труд на полицаи от други областни дирекции на МВР.

 

По закона за МВР 50 часа е извънредният труд, който се признава като извънреден на служителите на Вътрешното министерство. „Тези, които са надхвърлили тези часове, ще бъдат компенсирани, но, за съжаление, не в пълен размер”, посочи още Йовчев.

 

Вътрешният министър беше попитан и за това кой е виновен за сблъсъците между полицаи и протестиращи в нощта на размирици край белия автобус. Въпросът беше зададен от неговия предшественик Цветан Цветанов.

 

„Една много тежка ситуация, която доведе до много добре режисирана акция, целяща провокация от страна на МВР”, коментира Цветан Цветанов. 

 

„На нито едно от управленските нива на операцията не е давана заповед на полицейските служители да използват щурмови палки и други средства за възстановяване на обществения ред около Народното събрание”, отговори Цветлин Йовчев. 

 

Министърът призна, че полицаи са употребили ненужна сила срещу протестиращите в нощта на 23 срещу 24 юли. Те обаче били единици и ги очаквало наказание.