Вицепремиерът Даниела Бобева коментира предстоящите промени

"Има много проблеми, които се опитваме да решим с промените в Закона за обществените поръчки, вероятно по-натам ще вървим към цялостна реформа на законодателството в тази сферата", заяви вицепремиерът Даниела Бобева. Информацията предаде БГНЕС.

 

Бобева участва в разглеждането на първо четене на промените в закона в парламентарната правна комисия. „По отношение на прозрачността мисля, че сме постигнали една доста амбициозна задача”, подчерта тя. Един от спорните въпроси е задължението за предоставяне на минимум 30% от дейностите на фирма-подизпълнител, когато става дума за големи обществени поръчки на стойност над 9 милиона лева. "Това е един от начините да се борим с монополизма в поръчките", каза още Бобева.

 

Във всеки един етап от промените в закона обществените нагласи са били в посока на детайлизиране на текстовете, в тази посока са и промените, в закона, които предложихме”, каза още тя. „Има известен процес на концентрация на обществените поръчки, съществува и проблем с достъпа до обществените поръчки, масова е практиката един кандидат да се явява на обществена поръчка. Но едни от най-големите проблеми са свързани с подизпълнителите, класифицирането им като доставчици на стоки и услуги и неплащането на подизпълнителите”, коментира още Бобева.