Най-вероятно минималното възнаграждение ще нарасне с 40 лева и ще достигне 350

Финансовото министерство ще подкрепи увеличението на минималната работна заплата от догодина, потвърди и финансовият министър Петър Чобанов. Все още не е ясно, дали това ще се случи от януари, защото се обсъждат варианти за юни или октомври. Най-вероятно минималното възнаграждение ще нарасне с 40 лева и ще достигне 350.

 

Нов начин на формиране на държавния бюджет предвиждат от финансовото ведомство. Целта за следващата година ще бъде министерствата да ограничат бюджетите си, за да останат пари за конкретни политики, а не просто да се наливат средства в различни системи, които не са реформирани.

 

Със спестените пари министър Чобанов предвижда да се финансират конкретни програми като се залага на принципа за програмното бюджетиране. Иначе казано, да се поставят конкретни цели, които да се финансират, а не в определена област да се изливат пари, без да е ясно има ли въобще ефект.

 

Служебният кабинет също направи опит министерствата да оптимизират бюджетите си. Резултатът беше по-скоро скромен – събрани бяха 41 милиона лева.  Според Чобанов сегашните министри ще постъпят различно. „Надявам се, че министрите ще направят това, за което са помолени, тъй като осъзнават, че трябва да се различават от предшествениците си и трябва да покажат определените реформи и политики”, заяви той.

 

Според финансовия министър данъчното облекчение за млади семейства с ипотеки и отмяната му няма как да се избегнат заради евро-изисквания. Самият Чобанов подчерта обаче, че мярката не е била особено ефективна. Той даде надежда на семействата за евентуални данъчни отстъпки, но не от догодина. Не стана ясно и какви пенсии може да си позволи да плаща държавата от догодина.