У нас тепърва се разработват курсовете, които да се предоставят електронно

Безплатни курсове в интернет дават на хора от цял свят достъп до европейско образование. Инициативата е на Европейската комисия и в нея участват университети от 11 държави. 


Макар безплатните университетски обучения в интернет да са сравнително нови за Европа, то в Съединените щати вече са редовна практика и Елизабет Георгиева знае това. 


„Принципът на всичките курсове като цяло е свързан с това да бъдат на базата на лекции, на видео уроци, предлагат самите организатори на курсове свои книги и помагала, учебници, които ги предоставят безплатно, а всъщност, ако не си записал този курс, си ги плащаш, а цената на един учебник е много скъпа – около 400 долара струва”, обяснява момичето. 


В края на курса участниците могат да получат и сертификат, който има своята тежест.


„Кандидатствах за стаж и одобриха ми веднага стажа, тъй като видяха, че се занимавам с допълнителни неща, карала съм допълнителни курсове и бяха много впечатлени, че е свързано и с дизайн”, разказа Елизабет.


Идеята на Европейската комисия е и образованието в Стария континент да е достъпно за света с помощта на мрежата. Някои университети са вече част от инициативата, но докъде са стигнали нещата в България? По думите на доц. Аделина Алексиева-Петрова от факултета по „Компютърни системи и управление” на ТУ, у нас тепърва се разработват курсовете, които да се предоставят електронно.


За тази цел трябва първо да се осигурят технически условия, както и самите преподаватели да имат готовност дадат своите материали и труд. 


Не на последно място университетите трябва да имат лиценз за издаване на сертификати след изкарани курсове онлайн. Сред страните, които вече предлагат безплатно обучение в интернет, са Франция, Италия и Испания.


Репортер: Златина Зехирова