Опозицията призова управляващите да не превръщат вота на недоверие във вот на доверие

Представители на ГЕРБ обвиниха ръководството на Народното събрание, че прилага процедурни трикове в осигуряването на кворум за днешното заседание, на което трябва да бъде обсъден исканият от опозицията вот на недоверие. От най-голямата парламентарна група заявиха, че управляващото мнозинство се опитва да превърне вота на недоверие във вот на доверие в кабинета „Орешарски” и определиха за „срам и позор” начина на работа на законодателния орган.

 

Бившият председател на парламента Цецка Цачева обвини сегашното председателство, че не прилага правилника за организацията и дейността на Народното събрание. По-рано председателят Михаил Миков нареди на квесторите да преброят присъстващите в залата народни представители – 207, с което бе осигурен кворум, въпреки че депутатите на ГЕРБ не се бяха регистрирали чрез електронната система. Цачева посочи, че при ръчното преброяване не се знае поименно кои депутати са били в пленарна зала.

 

„Затова г-н Главчев искаше прегласуване, за да се разбере какъв е днешният кворум. Това нямаше как да се случи чрез гласуването, преди да бъде включена електронната система”, обясни Цецка Цачева.

 

Колегата й Димитър Главчев потвърди от парламентарната трибуна, че ГЕРБ-ерите искат оставката на председателя на парламента Михаил Миков за това, което е направил на днешното заседание.

 

Обръщате в пародия работата на парламента”, заяви депутатът от опозицията и призова управляващите: „Не обръщайте вота на недоверие във вот на доверие”.