Кола-бомба избухна до джамия в Ранкус, контролиран от бунтовниците

Бомбен атентат в околностите на Дамаск взе десетки жертви. Най-малко 60 души са загинали по информация на сателитния канал „Ал Арабия”. Броят на ранените все още не е установен.

 

Терористичната атака е осъществена с кола-бомба в селището Ранкус, разположено на 30 км северно от сирийската столица.

 

Автомобилът е избухнал в непосредствена близост до джамия, съобщи Франс прес. Районът се намира под контрола на бунтовническите сили, отбелязва агенцията.

 

Над 100 хил. души са загинали в продължаващия граждански конфликт в Сирия, сочат данните на ООН. Правителствените сили, поддържащи режима на президента Башар Асад, се сражават срещу опозицията, която обединява пъстър спектър от бунтовнически групи, сред които има и такива свързани с международната терористична мрежа „Ал Кайда”.

 

Преди дни 13 опозиционни групировки, предвождани от радикалния ислямистки фронт „Ал Нусра”, обявиха, че няма да се съобразяват с решенията на базираната в Турция сирийска опозиция. По-рано имаше и сблъсъци между отделни бунтовнически фракции.

 

Междувременно САЩ и Русия представиха съгласувана резолюция за договореното между Москва и Вашингтон унищожаване на сирийския химически арсенал. А в Сирия отново пристигнаха оръжейните инспектори на ООН, които ще проверяват други сигнали за употреба на химическо оръжие, след като вече представиха доклад за инцидента на 21 август.