Депутите на "Атака" заминали, за да искат извинение от евродепутат, нарекъл ги ксенофоби

Народните представители от „Атака”, които пристигнаха в Брюксел, за да поискат извинение от евродепутат, нарекъл ги ксенофоби, може наистина да се опитват да избегнат вота на недоверие към воденето от социалистите правителство в София, коментира изданието EurActiv, като се позовава на свои източници.

 

Политиците от „Атака” не са успели да влязат в сградата на Европейския парламент, защото нито един евродепутат не се съгласил на среща с тях, научили в редакцията на EurActiv. В същото време официалната цел на посещението е да се организира протест срещу германския евродепутат от Европейската народна партия Дорис Пак, нарекла организацията им „ксенофобска” и „антиевропейска”.

 

Гворител на Ханес Свобода, лидер на групата на социалистите и демократите в ЕП, споделил пред изданието, че след като българските националисти получили отказ за среща, поискали социалистите да им съдействат за среща с някой от Европейската народна партия.

 

Български дипломати споделиха, че от „Атака” са ги помолили за помощ в организирането на срещи с официални представители в Брюксел. Исканията им били отклонени като неуместни, тъй като не е прието правителствени представители да организират срещи от името на политически партии. „Атака” можеше да потърси съдействие от двамата евродепутати, избрани от листата на партията през 2009 г. – Слави Бинев и Димитър Стоянов. Но след развода на Сидеров с майката на Стоянов и двамата създадоха отделни политически проекти, враждебно настроени към „Атака”, отбелязва EurActiv.  

 

След като не провели никакви срещи, националистите се събрали пред централата на ЕНП, където успели единствено да пуснат писмо, тъй като вратата останала затворена за тях. Българската преса цитира изявления на заместник-председателя на „Атака” Десислав Чуколов, според който писмото призовава за извинение от Дорис Пак. До ЕНП било изпратено и копие от плана „Сидеров”. От „Атака” очакват ЕНП да каже дали в него се съдържат някакви ксенофобски или расистки идеи.

 

Критиците твърдят, че истинската причина за зле подготвеното посещение на „Атака” в Брюксел е вътрешнополитическата ситуация в България. ГЕРБ, свързаната с ЕНП партия на бившия премиер Бойко Борисов, внесе вот на недоверие във воденото от социалистите правителство на малцинството. Отсъствието на „Атака” възпрепятства гласуването на вота, пише EurActive.