Много от болните нямат достъп до безплатна терапия

Стотици тежкоболни с редки диагнози не се лекуват, заради административни пречки, сигнализират пациентски организации. Преди месеци бившият здравен министър Десислава Атанасова обеща, че Здравната каса ще плаща за лечението на 8 редки заболявания от тази година. Голяма част от пациентите обаче все още нямат достъп до безплатната терапия.

 

Сред малкото щастливци, които се лекуват отскоро, са пациентите с болестта на Помпе – необратимо и животозастрашаващо невромускулно заболяване. Срещнахме ви с Ана Младенова преди година. Тогава заболяването й вече прогресираше – без необходимото скъпоструващо лечение.

 

Само след две процедури Ана вече се чувства по-добре. „Нейната подвижност, равновесие се подобри. Имат значение грижите, медикаментозното лечението, рехабилитацията”, обясни проф. Тройчо Троев.

 

Лечение вече получават и част от пациентите с фамилна амилоидна полиневропатия – генетично заболяване, което поразява нервната система. В същото време, обаче, стотици болни продължават да чакат. Сред тях е малката Яна, за която ви разказахме още преди месеци. Тя е едно от пеперудените деца – ражда се с булозна епидермолиза – необратимо генетично увреждане на кожата. Въпреки обещанията, за нея и стотината пациенти с подобна диагноза, до момента не се осигуряват жизненоважните медикаменти и превръзки. Тези превръзки са важни, защото те спомагат за това кожата да заздравява по-бързо, по-малко да се уврежда и най-вече да не ги боли, защото без тях болката е нетърпима.

 

От Здравната каса обясниха за Новините на Нова ТВ, че за пациентите с булозната епидермолиза консумативите все още не се плащат, защото не е проведено договаряне. За останалите няколко заболявания все още имало административни пречки за осигуряването на лечение.