Александър Хаджийски твърди, че е ощетен неправомерно на Летище София

Българин от Катар иска да се откаже от българското си гражданство, след като митничари му отнеха 37 хил. евро, научихме вчера от публикация във в-к „24 часа”. Екипът на „Здравей, България” се свърза с 47-годишния Александър Хаджийски, за да сподели той своята версия за случилото се, след като митническите власти разпространиха обяснение по казуса.

 

Случката с нашия сънародник и съпругата му се разиграва на 7 декември миналата година. Заради неработещ червен коридор на Терминал 2 на столичното летище семейството отива при митничарите в зеления коридор. В мига, в който двамата стъпват в зеления коридор, попадат в беда – митничарите ги питат имат ли пари за деклариране. Те отговарят утвърдително, но сумата им е отнета, защото не са се насочили към затворения червен коридор.

 

По думите на г-н Хаджийски при пристигането им на Летище София не са получили декларационни формуляри нито в самолета, нито на аерогарата преди паспортния контрол, каквато е практиката на много места по света. Двамата със съпругата му, японска гражданка, потърсили такива бланки, но не намерили.

 

„След като си взехме багажа, се запътихме към червения коридор, за да проверим за декларационни форми. Там имаше два входа - за наше учудване единият беше преграден с лента, а там, където е информационното табло, нямаше митничар”, обясни Александър Хаджийски в ефира на Нова ТВ. „Отидохме на зеления коридор, защото там имаше трима митнически служители”.

 

Единият от митничарите попитал семейството дали имат пари за деклариране, на което българинът отговорил утвърдително. „Имахме намерение да ги декларираме, защото знаехме, че това трябва да се направи за суми над 10 хил. евро”, увери Александър. По думите му митничарят игнорирал неговите обяснения, че на червения коридор няма никой и заявил, че това няма значение, след като зелената лента на коридора е прекрачена. От Агенция „Митници” твърдят, че двамата са отговорили, че нямат нищо за деклариране. След това заявили, че у всеки има по 16 хил. евро, а после се оказало, че носят по повече от 18 500.

 

Александър Хаджийски и съпругата му са задържани и прекарват 7 часа в стаичка на летището. Парите са конфискувани и все още не са върнати. Заведени са дела, но още не е насрочена дата за тях.

 

Оказва се, че неработещият червен коридор е практика. По-обезпокоителната констатация обаче е, че въпросният участък от летището не се наблюдава и от камери. Ако бяха налични, записите биха доказали дали твърденията на ощетеното семейство, или на митническите служители са верни.

 

Чуйте целия разказ на сънародника ни във видеото.