В нея са участвали всички изпитващи от ДАИ - София

Схема за масово купуване на шофьорски изпити са разбили служителите на "Aвтомобилна администрация". В нея са участвали всички изпитващи от ДАИ - София и представители на над 80 школи. 

 

Курсистите са получавали решени листовки, а жребият за изпитващ, който да проведе препитването, е бил манипулиран

 

След проверката, за която е имало сигнал за манипулации в определена школа, е установен масов отлив на кандидати за явяване на изпит. Книжката е струвала 1000 лева. 

 

На пръв поглед проверката на експертите от „Автомобилна администрация” в школата, за която е подаден сигнал, не показва нищо смущаващо. При по-детайлно вглеждане обаче нарушенията излизат наяве. 

 

„При преминаване между масите на колегите прави впечатление, че на листовките има сложени предварително белези върху квадратчетата за отговор – тоест, те решават решени листовки”, обясни Димитър Ганев, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация. 

 

Как обаче верните отговори са маркирани, след като всички листовки са предварително поставени в плик с уникален номер. Отговор от Димитър Ганев: „С макетно ножче се срязва един от тези краищата – вадят се листовките, връщат се обратно и се залепват с лепило”. 

 

След това в схемата влиза изпитващият – съвсем неслучайно избран чрез жребий точно да раздаде маркираните листовки на курсистите, които вече са си платили.

 

„Кутията за теглене на проверяващи е с капачетата – при сгъването им се получават едни джобчета и там се слагат имената на правилните изпитвачи”, обясни шефът на „Автомобилна администрация”. 

 

Така на практика камерите не регистрират нито едно нарушение и десетки изпити са приключвали успешно, както и ненаказано. Обикновено молбата за взимане на листовките по втория начин идвали от самите курсисти, но нерядко офертите тръгвали и от инструкторите.

 

Неофициално в бранша се твърди, че търговия с книжките въртят поне половината от школите в София. 

 

„Не може една фирма да има успеваемост на теория 40% и 99% на практика. Това е абсурд – не можеш да говориш английски, ако не знаеш английски. Не можеш да караш добре и да не знаеш правилника за движение. Рискът е, че можеш да блъснеш всеки на улицата, включително този, от когото си е купил книжката”, каза Борислав Гаврилов от Българския автомобилен съюз.

 

За корупционната схема е сезирана прокуратурата. 

 

Всички областни шефове на ДАИ вече ще се избират с конкурс. Амбициите са още от следващата година изпитите да се решават изцяло с таблети, а жребият на изпитващ да се извършва по електронен път.

 

Ако и на вас ви се е случвало да ви искат пари за книжка за шофьор, можете да ни сигнализирате на имейл novinite@ntv.bg или в рубриката „Моята новина” на сайта ни NovaNews.bg.