Според държавния ни глава двете страни трябва да работят по-активно икономически

Президентът Росен Плевнелиев посрещна на официална церемония на площад „Свети Александър Невски” своя хърватски колега Иво Йосипович. Държавният глава е на двудневно посещение в страната ни. Основна цел на визитата му е задълбочаването на политическия диалог и на двустранното партньорство между България и Хърватия, както и на процеса на разширяване на Европейския съюз със страните от Западните Балкани. По време на визитата си у нас Йосипович ще се срещне и с министър-председателя Пламен Орешарски.

 

Според хърватския президент има какво да се направи в сферата на икономическите ни контакти. Той заяви в интервю за БНР, че в политически план отношенията между двете държави са отлични. „Хърватия е благодарна на България, защото страната Ви бе от онези, които подкрепяха влизането ни в ЕС. Когато става въпрос за икономическите и бизнес отношения, и двете страни трябва да направят повече в тази посока”, каза Йосипович.

 

Според хърватския президент мястото на всички страни от Западните Балкани е в ЕС, в това число и Македония. "Двустранните спорове, които има Македония с някои от своите съседи, не би трябвало да бъдат пречка за членството в ЕС", категоричен бе той. Според него подобряването на отношенията между Сърбия и Хърватия ще допринесе за подобряването на цялостния климат в Западните Балкани.