Причината за протеста е, че миньорите не са получавали заплати от август тази година

49 миньори от рудник „Черно море” стачкуват под земята. Това съобщи за NovaNews.bg Здравко Тошков от КНСБ. „Нощната смяна е влязла под земята и не иска да излезе. Първа смяна пък не е влязла”, каза той. 

 

Причината за протеста е, че миньорите не са получавали заплати от август тази година. „От Националната електрическа компания (НЕК) усетиха, че напрежението ще ескалира и във вторник преведоха по 180 лева на човек”, добави Тошков. 

 

Той съобщи, че задълженията към мина „Черно море” са в размер на 1 милион и 400 хиляди лева. „Това са пари за заплати и осигуровки”, уточни той.

 

Миньорите обясняват, че напрежението зрее от няколко месеца, но досега не са предприели действия, защото всяка седмица получавали обещания, че утре ще си получат заплатите. Дори кръстили фирмата си „ утре“. Оплакват се и от лоши условия на труд.

 

Ръководството на мината слезе при миньорите, за да преговаря с тях, съобщиха от синдиката. Срещата е продължила повече от 3 часа, но безуспешно. Обяснението е, че НЕК трябва да изплати задълженията си към Топлофикация-Сливен, за да могат и бургаските миньори, да получат парите си. 

 

За проблема в мината е информиран и областният управител на Бургас, който днес ще се срещне с министър Драгомир Стойнев. „Миньорите няма да излязат, докато не получат еднозначен отговор и поет ангажимент със срок кога ще им бъдат изплатени заплатите”, каза още Тошков.